Amarant
Waarom Amarant?
Het is een bloem die toch net iets anders is dan de meeste bloemen. Wat wel bij me past. Ik doe ook graag wat anders dan “het gangbare”.
Amarant bestaat in vele vormen en kleuren. Voor mij een symbool voor diversiteit. Ik kies niet voor één intensieve teelt op ons veld, maar ga voor meer dan 100 soorten. Hierdoor kunnen jullie iedere week een volledig uniek boeket plukken. Ook voor de bijen en andere insecten is er zo een uitgebreid nectarbuffet van in de lente tot laat in de herfst. En als er al eens een soort mislukt, zijn er ongetwijfeld vele andere die wel lukken.
Amarant is een leuke vuller in je boeket en geeft het een intens streepje kleur.
Wist je trouwens dat Amarant volledig eetbaar is? De jonge blaadjes kan je gebruiken als spinazie. De zaadjes zijn een soort van graanvervanger.
Visie
In 2024 werd de basis gelegd voor een nieuwe bloemenboerderij, met als doel om een plek te creëren waar geïnteresseerden, mensen met groene vingers, natuurliefhebbers, bloemenliefhebbers… hun hartje kunnen ophalen. En voor wie dat wil, kan je je schouders mee onder dit project zetten. Het wordt een veld waar je je thuis kunt voelen, waar je even tot jezelf kunt komen of samen momenten kunt beleven.
Met deze bloemenboerderij wil ik bijdragen aan een gezondere en mooiere wereld door middel van milieuvriendelijke snijbloemen. Waarom bloemen importeren als er zo een uitgebreide keuze is aan bloemen die op eigen bodem kunnen groeien?
De bloemen groeien op het ritme van de natuur, zonder kunstmatige meststoffen of bestrijdingsmiddelen. De kracht van een gezonde bodem speelt hierbij een belangrijke rol.
Kathleen Bervoets
Hallo, ik ben Kathleen Bervoets. Mijn roots liggen in twee landbouwfamilies. Maar als tiener kwam het niet bij me op om zelf boerin te worden. Mijn pad leidde naar een studie Bio-ingenieur bodemkunde. Wel al dicht bij landbouw, maar toch eerder natuur, want de echte landbouwopleidingen spraken me niet aan, al dat gif en kunstmest. Mijn passie bleek te liggen op het snijpunt van landbouw en natuur. Maar lange tijd dacht ik dat ik vanachter een bureau de grootste impact kon hebben.
Achteraf lijkt het nu helder dat ik zelf moest gaan boeren, maar deze grote en spannende stap vergde jaren van zoeken, innerlijke onrust en zelfs ontkenning. Een grote (permacultuur)moestuin had ik al jaren, maar echt boeren, ik ben toch niet zot! Wel dus…
Ik volgde een opleiding van 3 jaar tot bioboer bij Landwijzer. Tijdens de vele stage-uren op biologische fruit-, groente- en bloemenboerderijen, begon mijn focus te verschuiven van bessen en groenten naar bloemen. Eindelijk kon ik weer ervaren hoe vreugdevol een ecologisch geteeld boeket bloemen kan zijn. Vroeger associeerde ik bloemen vooral met pesticiden, milieubelastende vliegtuigen en slechte arbeidsomstandigheden. Maar het kan anders!
Je kan bloemen dan misschien niet eten, maar ze zijn wel een zeer weldadige voeding voor de ziel. En een mooi boeket is zo verbindend. Verbinding is wat er nodig is in deze wereld, verbinding tussen mensen onderling en verbinding van mensen met de natuur en met de landbouw.
Ik hoop voor jullie een prachtige plek te creëren en vele mooie verbindende boeketten te kunnen kweken en schikken.